Кого боги хочуть покарати, того вони роблять педагогом
Луцій Анней Сенека (4 р. до н.е.- 65 р. н.е., римський філософ, поет і державний діяч)

середа, 1 квітня 2015 р.

Які рослини занесені до Червоної книги? Чому?


За тривалий час існування нашої планети зникло назавжди багато живих істот, проте в наші дні це небезпечне явище прискорилося. 
Червону книгу України називають книгою тривоги і надії тому, що вона містить відомості про рідкісні та зникаючі види тварин, рослин і грибів, поради щодо збільшення їх чисельності на українській землі.
До Червоної книги України щонайперше потрапляють види, яким загрожує вимирання, тобто повне зникнення. Їх називають зникаючими, або вимираючими. Серед рослин такими є підсніжник білосніжний, конвалія, первоцвіт, крокус, цибуля ведмежа, зозулині черевички та інші.


Білотка альпійська, едельвейс, шовкова косиця - рідко трапляється на вапнякових схилах в альпійському і субальпійському поясах Карпат. Охороняється. 


Тюльпан двоквітковий - рідко трапляється на трав’янистих і кам’янистих схилах в Криму.  Охороняється.

Тюльпан скіфський - рідко трапляється в степу на території заповідника «Асканія- Нова». Охороняється.


Зозулинець салеповий, орхідея  - зростає на сухих луках і гірських луках, узліссях в Закарпатті, Карпатах, у Гірському Криму, в Поліссі, Лісостепу, рідко в Степу вздовж Дніпра. Охороняється. 



Тис негній-дерево - рідко трапляється у букових, грабових або темнохвойних лісах, на вапнякових ґрунтах, у гірських ущелинах у Карпатах, Прикарпатті, Гірському Криму. Реліктовий вид, охороняється.



                              До Червоної книги України, виданої у 2009 році, внесено 
                                         542 види тварин і 826 видів рослин і грибів.

1 коментар: